Vürtsidega maitsestatud porgandi-õuna-datlikook 19. okt

Jõuluhõngu tubadesse...no vara veel eks, aga selle koogiga koos natuke saabus jõuluseid lõhnu. Miks? Sest selles koogis kasutasin samu vürtse, mida kasutatakse ka piparkookide valmistamisel. Ajurveedalikus käsitluses vürtsid aitavad seedimist soodustada ja muudavad ka keha soojemaks. Ja kohe kui tulevad külmemad ilmad, siis minu keha küsib soojust! :) Kook sai mega mahlane ja mõnus!
Koogi tegin nii, et oleks võimalikult kerge olla pärast koogi söömist. Seega kook on gluteenivaba, kaseiinivaba, lisatud suhkrute vaba, mis sobib ka taimetoitlasele, kuid mitte veganile, kuna rasvainena kasutasin gheed ehk siis selitatud võid (mis on kaseiinivaba).

Retsept
(umbkaudsete kogustega, nagu ikka - soovitan alati ise koguseid katsetada ning vastavalt tujule ja soovile neid muuta/vahetada) on järgmine: 
3 porgandit
3 õuna
riisijahu
kaerajahu (jahvatasin ise kaerahelvestest, nii jääb magusam ja mõnusam)
toortatrajahu
sutsu soola
vanillikauna (või vanillisuhkrut)
kaneeli
kardemoni
nelki, jahvatatud
1 tl küptetuspulbrit
pakike kuivatatud datleid (võid ka värskeid kasutada, kui on olemas)
2 peotäit mandleid või pähkleid
3 spl gheed

Toimeta nendega siis nii: 
Pane kuivatatud datlid eelmisel päeval külma vette likku. 
Riivi peenikese riiviga porgandid. Riivi ka õunad (koos koorega riivisin mina), aga jämedama riiviga. Sega kokku kõik kuivained, lisa ka tükeldatud pähklid. Võta ette datlid: leotus vesi vala kuivainete hulka, datlid ise püreesta saumiksriga (ei pea väga-väga ilus püree olema, ka tükiline jääb mõnus siia kooki). Sega kõik kokku - kuivained, mis juba datli leotus veega koos, riivitud porgandid ja õunad, datlipüree ning lisa ka vedel ghee. Sega hästi ilusti kõik omavahel läbi. 
Määri klaasist vorm (või mõni muu koogivorm) võiga/õliga/gheega ning vala tainas vormi. Küpseta 195 kraadi juures umbes 30-40 minutit (oleneb, millise paksusega koogi tegid). Valmis on siis kui tuba on head lõhna täis ja tikk tuleb puhtalt koogist välja. 
Koogile võid söömisel määrida peale kas vahtrasiirupit või siis mett :)

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Email again: