Mida teha 100 % tumeda šokolaadiga? 27. apr

Jõuludeks sain emalt kingiks 100%-se šokolaadi. Ema teadis, et see on tervislik ning tahtis head. Tegelikkuses aga mulle see täiesti tume ja mega suure kakaosisaldusega šokolaad kohe üldse ei passi. Seedimisele see mulle pai ei tee, kahjuks. Ometigi on tumešokolaad toitainete sisalduse poolest igati au sees ja seda soovitatakse rohkem kui piimašokolaadi. Kuid minul on vastupidi - piimašokolaad on mu kehale palju vastuvõetavam kui tumešokolaad. Seega, see 100%-ne šokolaad oli mul kappi seisma jäänud. Ja siis eile tulin mõttele, et sulataks selle šokolaadi ära ning lisaks kaerapiima ja väheke suhkrut ning teeks sellest uue ja magusama ning natuke ka maitsepoolest meeldivama ja lahjema šokolaadi! Mõeldud-tehtud! Täna sai see mõte siis ka järele proovitud!
Tütar oli mul kohe hirmus hakkamist täis, kui kuulis, et me hakkame šokolaadiga mässama. Talle väga meeldib mind vahepeal köögis aidata ja kohe kindlasti meeldib talle šokolaad! 
Alustuseks siis tegime šokolaadi tükkideks ning panime kaussi. kausi aga panime vesivannile sooja. Vesivanniks saad võtta ühe poti või kastruli ning siis sinna sisse panna vett nii palju, et see ulatuks selle kausini, kus sees siis sulatatav asi on.
Šokolaadi sulatamisel peaks meeles pidama seda, et vesi ei tohi mitte mingil juhul sattuda sulamise protsessi jooksul šokolaadi nõusse, vastasel juhul läheb šokolaad tükki. Mul on kunagi korra nii juhtunud, sellest tõesti ei saanudki enam asja. 
Kui šokolaad sulanud, siis lisasin kaerapiima ning mõned teelusikad pruunisuhkrut. Ideaalis oleksid tahtnud lisada vahtrasiirupit, aga kahjuks seda polnud mul kodus, seega seekord tegin suhkruga siis. Laps, muideks, oli juba mulle vahepeal teatanud, et ta enam väga ei viitsi kokata ning läks hoopis omi asju tegema. Mina aga juba olin kord selle ette võtnud, seega teen ka lõpuni. Natuke oli põnev ka, et kuhu see seiklus siis viib, kas tuleb välja see, mis tahtsin teha või pigem ei. Sest ega ebaõnnestuda saab siin ka lihtsasti! Õnneks täna aga oli see päev kus ikkagi enam-vähem õnnestus kõik!
Seega, sulatasin ja segasin kogu krempli ühtlaseks ning hakkasin mõtlema, mida siis selle sulanud šokolaadimassiga teha... Riisigaletid! Jaa, muidugi! Riisigaletid šokolaadiga on ju imemaitsvad! Mida veel? Sest seda šokolaadi sai niii-niiii palju!! Miks mitte panna šokolaadi ka energiapallikestesse! Jällegi - mõeldud-tehtud! Ruttu datlid likku ning energiapallide ettevalmistuseks muid tegevusi tegema, milleks on siis pähklite hakkimine ja jahvatamine, ingveri ja kurkumi ning muude vürtside ettevalmistamine. Kolmas snäkk sai ka veel valmistatud, milleks oli banaaniviilud šokolaadiga - samuti imemaitsvad!
Lõpuks sain kogu šokolaadi kenasti ära kasutatud ning suupisted said maitsvad! Laps võttis terve šokolaadi kausi, mis oli peale sellest šokolaadi välja valamist veel parajalt šokolaadine ning lihtsalt limpsis selle üle, ise näost täiesti šokolaadine! Aga mis mõnu see oleks, kui kaussi ei võiks puhtaks limpsida! :) 
Retseptid (enam-vähem kogustega nagu mulle ikka kombeks) leiad altpoolt! :)
Vesivannil sulatatud šokolaadi (mina sulatasin 1,5 tahvlit šokolaadi ehk siis umbes 200g, 1-2 dl kaerapiima ning 1-3 tl pruunisuhkrut või agaavisiirupit või vahtrasiirupit)
pool pakki kuivatatud datleid (leota enne 6 tundi või siis kui ununeb, nagu mul seekord, siis pane lihtsalt keev vesi datlitele peale ja hoia neid selles umbes 15 minutit, pehmenevad nii ka kenasti)
10 kuivatatud ploomi (lisa ka need datlite juurde likku)
3 peotäit rosinaid 
mooniseemneid
India pähkleid, hakituna
metsapähkleid, kas jahvatatuna jahuks või siis peeneks hakituna
jupike värsket ingverit ja kurkumit (võib asendada ka pulbritega)
kaneeli
kardemoni
jahvatatud nelki
soola näpuotsaga 
2-3 tl gheed

Pallikeste veeretamiseks kookoshelbeid, toorkakaod ning mandlilaaste

Toimi järgmiselt:
Tükelda ingver ja kurkum väikesteks tükkideks. Pane pott tulele koos gheega, lisa sool, vürtsid ning tükeldatud ingver ja kurkum, kuumuta kergelt läbi. Seejärel lisa leotatud datlid, mustad ploomid, rosinad ning kuumuta läbi. Ajurveeda ütleb, et siis on kuivatatud puuvilju lihtsam seedida kui need eelnevalt läbi hautada ghees ja vürtsides. Lisaks annavad nad ka head mekki juurde. Siis võta pott tulelt ning natsa jahuta maha. Kui segu maha jahtunud, siis lisa metsapähklist jahvatatud jahu (seda saab ise lihtsasti teha kohviveskiga) ning hakitud India pähklid. Kui segu jääb liiga kuiv, siis lisa natuke datlite leotusvedelikku, aga selle lisamisega peab olema ettevaatlik! Seekord mul läks seda kahjuks liiga palju segusse, kuna hiljem pallide voolimisel selgus, et segu on natukene liiga vedel. Aga polnud hullu, sain kenasti pallid voolitud, ainult, et ei jäänud just kõige kaunimad, pildilt on näha :) Aga maitse oli see-eest väga maitsev! 
Kui segu valmis segatud, siis hakkagi voolima pallikesi ning veereta neid siis kas kookoshelvestes või toorkakaos või mandlilaastudes. Mina tegingi kolme erineva pealsega. Ja siis pane külmkappi tahenema ja maitsestuma. Umbes 1-2 tundi ja siis juba on väga mõnus neid süüa! 

Kommentaarid puuduvad

Lisa kommentaar

Email again: